Ugnsbakad regnbåge

Regnbåge är den korrekta benämningen på den fisk som ofta kallas forell. Forelle är tyska för öring, och det är därifrån som forellen felaktigt har smugit sig in i vårt fiskspråk. Så här tillagas regnbåge på norrländskt vis.

Du behöver
4 portionsregnbåge eller öring
salt och malen vitpeppar
1 dl vetemjöl
2 msk smör
2 msk pressad citronsaft
3 dl kaffegrädde
2 tomater
0,33 slanggurka
1 knippa dill
1 knippa gräslök
Till servering:
kokt potatis

Gör så här
Värm ugnen till 200°. Skålla, skala och kärna ut tomaterna. Tärna fruktköttet. Skala och skär gurkan i tunna ca 2 cm långa stavar.
Ta undan några fina dilvippor till dekoration och finhacka resten av dillen och gräslöken.

Gnid fisken med salt och peppar och panera den med vetemjöl. Bryn fisken hastigt i smör på båda sidor och lägg den i en smord ugnssäker form. Pressa över citronsaften.

Hetta upp grädden i en kastrull på svag värme och sjud tomat, gurka, dill och gräslök någon minut i grädden.
Häll gräddblandningen över fisken och låt den stå i ugnen i 15 minuter. Servera kokt potatis till och dekorera med dillvippor.

Etiketter: